sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pohdintoja keittiön pöydästä


Hei! Kivaa palmusunnuntaita. :) Palmusunnuntain tunnelmissa on ollut ihanasti aikaa pohtia tulevaa. Vaikka asunto ei olekaan vielä ostettuna ja vielä on muutama roponen säästettävänä ennen suurta hankintaa, siintää sekin jo sen verran lähellä, että tämä tyttö on jo ehtinyt sisustaa monet asunnot mielessään. Näytöissä on jo sen verran pyöritty, että oma maku asuntojen suhteen on jo kerennyt muodostua. Sitten-joskus-kun muutamme, ensimmäinen ja lähes tärkein hankinta on keittiön pöytä. Vanhaa ja lähes lahoavaa versiota emme aio uuteen asuntoon enää kantaa, vaan se joutaa suoraan, kyyneltäkään tirauttamatta kaatopaikalle. Pyöreä vai kulmikas, valkoinen vai tumma, puuta vai jotain muuta? Olen jo tuskastellut pitkään valitsemisen vaikeutta. Niinpä turvauduin oman koneen salaisiin kansioihin ja avasin Vuoreksen asuntomessut 2012-kansion. Kuvia napsin messuilta hurjasti, koska arvasin niiden olevan jossain vaiheessa tarpeellisia inspiraation lähteitä. Tässä siis pohdinnot kuvien kera pöydistä.Pyöreä pöytä on jotenkin minulle kovin mieleinen, mutta siippaa kiinnostavat enemmän kulmat, joten meistä ei taida pyöreän pöydän ritareita ihan heti tulla. Ylempien kuvien lämmin puu on kuitenkin yksi suosikeistani, samoin klassisen vaalea puu tuntuu ja näyttää omaan silmään kauniilta. Tämän saarrekkeen muotokieli ja sävy ovat myös mieleisiäni. Yhdistettynä vaaleaan toimii mainiosti! 
Asuntomessuilla oli nähtävillä paljon myös tummaa puuta eri sävyissä. Mustan faniksi en tunnustaudu, mutta esimerkiksi tämän pöydän jalat ovat kauniit.
Tällä hetkellä vuokra-asuntomme keittiön kaapit ovat tällaista tummaa puuta. Ylemmissä kuvissa sävyt toistuvat niin pöydässä, tuoleissa kuin parketissakin. Kaunista, kovin perinteistä ja kotoisaa. Kuitenkin olen todennut, että tummaan puuhun kyllästyy helposti, jos sitä on suurina pintoina paljon. Nämä sävyt toistavat ehkä liikaa nykyisiä kaapistojamme, joten uskonpa että ainakin punaiseen paljon taittuvat puunsävyt jäävät pois harkintalistalta.  Vanhahtava "lankkupöytä" taas kiehtoo ja kihelmöi. Varsinkin modernien valkoisten tuolien kanssa yhdistelmä näyttää raikkaalta, mutta silti aikaa kestävältä ratkaisulta. Pöydän pintaa on myös helppo käsitellä ja vaikka tarpeen tullen hioa kuluneista kohdista.Tumma puu korostaa kauniisti pastellinsävyjä. En tiennyt pitäväni vaaleansinisestä seinästä ennen tätä yhdistelmää! Puun pieni rosoinen pinta saa pöydän näyttämään myös kauniin arvokkaalta.


No mutta, sitten tulemme viimein tähän aiheeseen, joka minua on eniten mietityttänyt. Valkoinen korkeakiiltoinen pöytä. Suorastaan R-A-K-A-S-T-A-N korkeakiiltoisia pintoja, ovathan ne nyt muodikkaita. Isokin pöytä sulautuu tilaan paljon kauniimmin, kun se on neutraalin värinen. Korkeakiiltoinen houkuttelee minua myös siksi, että kaksi kissakaveriamme ei pääsisi liukkaaseen pintaan tekemään tuhojaan niin helposti kuin puiseen pintaan. Toki myös korkeakiiltoisten pöytien yksinkertainen muotoilu tuntuu tällä hetkellä sopivalta. 
Korkeakiilto-valkoinen on myös hygieeninen. Tunnustaudun hysteeriseksi pöydänpyyhkijäksi, joten puhtaana pitäminenkin olisi helpompaa, eikä pöydän pinta ainakaan kuluisi niin helposti. Toisaalta taas naarmuja ja koloja pöytään saattaa tulla helpommin. Kokemuksia?Valkoisen pöydän hyvä puoli on myös se, että tuoleja vaihtamalla saa ihan erilaisen tunnelman. Valkoisilla ja moderneilla tuoleilla pöytä saa erilaisen säväyksen, kun taas tumman puun yhdistäminen on myös mainio tapa tuoda lämpöä pöydän ympärille. Noh, miksi sitten pohdin näin kovasti, vaikka hehkutan näitä pöytiä? Suoraan sanottuna pelkään, että pöydän hankittuani se menee pois muodista nopeasti. Korkeakiiltoisia pöytiä on nyt kaikilla, mutta tuleeko niistä nopeasti ohikiitänyt ilmiö? Tuleeko tumman puun paluu ja pyöristyvätkö pöytien kulmat?
Nappasin mukaan myös muutaman kuvan ulkopyödistä. Lasipintainen pöytä graafisesti kauniisti suunnitellulla jalalla ja yksinkertaisilla tuoleilla hivelee silmääni sekin. Myös mattapintainen valkoinen pöytä voisi olla hyvä ratkaisu.Vaikka tämän postauksen tarkoitus oli vain pohtia pöytiä, tuolitkin toki vaikuttavat tunnelmaan. Yläpuolella näkyy erivärisiä tuoleja, joilla luodaan mielenkiintoinen kokonaisuus ruokatilaan. Raikasta ja veikeää! Alla olevassa kuvassa on sitten se ratkaisu, mikä tällä hetkellä voisi piristää vanhaa ja kulunutta pöytäämme - peittää se pöytäliinalla. ;) Tykästyin myös noihin penkkeihin. Näppärää vanhan uudistamista pienillä muutoksilla!

Minkälainen unelmapöytä teitä houkuttaa? 
Meille on tärkeää, että pöytä olisi sekä laadultaan että tyyliltään pitkäikäinen valinta, eikä menisi pois muodistakaan nopeasti. Vaihtoehdot onneksi kaikki ovat hyviä! Onneksi minunkaan ei tarvitse tehdä päätöksiä vielä, vaan saan hautoa ratkaisua mielessäni tovin, vertailla ja laskelmoida. Ja tietysti pöytä hankitaan vasta kun asunto on löytynyt. Sitten saankin pohtia samalla tuolivalintoja, eikä sekään tule olemaan helppoa. Sisustuslehtiä ostamaan siis on lähdettävä. :) Ainiin, ja muutaman asuntonäytön kautta. Vi ses!

Mira

6 kommenttia:

 1. Pyöreä pöytä vaatii tietysti paljon enemmän tilaa ympärilleen että toimii, joten se kulmikkaampi on usein käytännöllisempi.

  Mä jotenkin tykkäsin tuosta 3. ylhäältä tunnelmasta; eli valkoinen pöytä ja mustat tuolit.

  Silmää myös miellytti tuo puunvärinen tuhti pöytä yhdistettynä hentoon vaaleansiniseen/turkoosiin. Kaunis yhdistelmä.

  Vaihtoehtoja on niin monia :-)

  Omasta pöydästämme tykkään kovasti, mutta se pöytälevyn väri tökkii. Olen tosin haudannut aatteet koko pöydän maalaamisesta valkoiseksi, mutta pöytälevyn haluan käsitellä uudestaan jollain neutraalilla puunvärillä.

  Päätöksiä, päätöksiä,
  t. Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja Katja! Pyöreä pöytä tosiaankin vaatii enemmän tilaa. Ja vaihtoehtoja on todellakin monia, kun vaan osaisi sitten tehdä sen päätöksen. ;) Tuo pöytälevyn käsittely kuulostaa hyvältä idealta, jos nykyinen olomuoto ei miellytä!

   Poista
 2. Mä näkisin teillä ton valkosen kiiltäväpintasen pöydän :) mä taas himoitsen sellasta vanhaa lankkupöytää! <36

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen on kyllä mieleiseni! Mutta katsotaan... Ja sun tyyliin sopisi tuo lankkupöytä kyllä kuin nakutettu!

   Poista
 3. Itse liputtaisin ensimmäisen kuvan pöydän puolesta, täydellinen väri! Omaan silmään pyöreä vain tuntuu niin mieluisalta. :) Haaveissa meillekin pyöreää pöytää - muttei täydellistä ole osunut kohdalle. Vaikeita valintoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, aiemmin kirjoittamani kommentti ei ollutkaan tupsahtanut tänne. Mutta siis: Vaikeita valintoja todellakin! Pyöreä pöytä olisi kyllä omalla tavallaan kivan erilainen tässä kulmikkaassa maailmassa. Toivottavasti unelmapöytä löytyy teillekin!

   Poista

Kiva kun kävit, vielä kivempi kun kommentoit :)